ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΗΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
υποψηφίου δημοτικού συμβούλου Σαρωνικού
«Σαρωνικός Συνεργασία»

Το κράτος δεν μπορεί. Όλοι αυτοί στους οποίους εμπιστευθήκαμε την τύχη μας μεταπολιτευτικά, απέτυχαν. Μας έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μας έφεραν στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας.
Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, δεν υπάρχει πια. Οι ΦΟΡΟΙ στα ύψη. Οι ΜΙΣΘΟΙ και οι ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ μειώνονται δραματικά. Οι τομείς της ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, υφίστανται την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία του νεώτερου ελληνικού κράτους.
Και το χειρότερο, είναι πως μας έπεισαν, πως για όλα αυτά, φταίμε εμείς. Ακούσαμε και το θρασύ και αγενές ταυτόχρονα: ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!!!
Ωραία λοιπόν. Αυτοί τη δουλειά τους έκαναν και μια χαρά περνάνε. Εμείς τι θα κάνουμε; Πως μπορούμε να αντιδράσουμε; Τι δομές μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε να σώσουμε οι ίδιοι το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας;
Μας απομένει ίσως η δράση μας στη βάση. Στο μέρος όπου ζούμε και όπου δραστηριοποιούμαστε καθημερινά. Τις ενώσεις των εργαζομένων, τους συλλόγους της περιοχής μας και βέβαια τον χώρο της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΟΙΗΚΗΣΗΣ. Ακόμα και με τον δαιδαλώδη, και κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κατάστασης που δημιούργησαν, νόμο του «Καλλικράτη» που διέπει πια τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούμε να δράσουμε, και να αντιδράσουμε.
Μεγάλη η ευθύνη των νέων δημάρχων, αντιδημάρχων και συμβουλίων. Χρειάζεται βαθειά γνώση, τόλμη και πολλή δουλειά. Απαιτείται όμως και όραμα. Όχι μόνο για τα απαραίτητα της καθημερινής ζωής μας στους νέους δήμους, από τα σκουπίδια έως τα νέα πολεοδομικά σχέδια, την αποχέτευση και τα σχολεία έως τα νεκροταφεία, αλλά και άλλα που επιβάλει η δύσκολη πραγματικότητα.
Πρέπει δηλαδή ο νέος δήμος, να αναλάβει το δύσκολο έργο, της κάλυψης για τους δημότες του εκείνου του τομέα από τον οποίο παραιτήθηκε η κεντρική εξουσία. Κάποιος πρέπει να αναστήσει την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ μεταξύ των πολιτών, και εν προκειμένω των δημοτών με νέες ευφάνταστες και γενναίες προτάσεις.
Να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Να τολμήσει δραστηριότητες που θα προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες και προϊόντα στον δημότη. Να στηρίξει την τοπική αγορά. Να φροντίσει την Τρίτη ηλικία και όχι μόνον στο επίπεδο του καφέ. Να διασφαλίσει συνθήκες μάθησης και διεξόδου επαγγελματικού στη νέα γενιά.
Να κάνει τον ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ κέντρο της περιοχής μέσα από ενέργειες που θα εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον ήπιας ανάπτυξης, με καινοτόμες και πρωτότυπες προτάσεις που θα αξιοποιούν τις υπέροχες παραλίες του, τα βουνά και τα δάση του. Ακόμα, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Ένα «Φεστιβάλ Σαρωνικού» αξιώσεων για παράδειγμα ή μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, πέρα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους δημότες, θα φέρουν και φίλους που θα αναζωογονήσουν την αγορά, αλλά και κίνητρα για περεταίρω ανάπτυξη θα δημιουργήσουν. Στον τομέα της επέκτασης του σχεδίου πόλεως, θα πρέπει να προωθηθούν ενέργειες που θα αποτρέπουν την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Νόμιμη δόμηση σύντομα, που θα δημιουργήσει κίνηση γύρω από τις κατασκευές, δίνοντας διέξοδο και σε πολλούς συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο. Δυναμική διεκδίκηση της εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου υγείας Καλυβίων σε εικοσιτετράωρη βάση, και ακόμα λειτουργία και τα Σαββατοκύριακα .Παράλληλα, μόνιμη διεκδίκησή μας πρέπει να είναι και η δημιουργία ενός νοσοκομείου στη Ανατολική Αττική. Η αναζήτηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια υπόθεση που μπορεί να κινηθεί έξω από τον μίζερο και πελατειακής υφής «τυφλοσούρτη» του ελληνικού δημοσίου. Μπορούμε από εκεί να αναζητήσουμε χρήματα με σοβαρότητα, για σοβαρούς σκοπούς. Το «ΤOΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ», μπορεί να είναι μια συλλογική προσπάθεια που θα διαχειρίζεται το καλό όνομα της περιοχής μας σε αγαθά και υπηρεσίες. Θα προβάλει και θα πιστοποιεί ότι παράγεται και προσφέρεται στον ΣΑΡΩΝΙΚΟ, καθιστώντας το ελκυστικό και επιθυμητό. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα πρέπει να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες δημοτών που ήδη υπάρχουν, για την στήριξη και ανακούφιση συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, ή πρόβλημα υγείας. Ο συντονισμός από τον Δήμο τέτοιων δράσεων , θα βοηθήσει στη αποτελεσματικότητα και στην αμεσότητα της κάλυψης αυτών των αναγκών.
Πολλά, πάρα πολλά μπορούν να γίνουν που δεν χωρούν σε ένα περιορισμένο σημείωμα. Iδέες και μεράκι υπάρχουν. Η ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται. Και ο χρόνος; Μα μετά τις 7 Νοεμβρίου που θα γίνουν οι εκλογές για την νέα δημοτική αρχή. Ευχή και ελπίδα όλων μας, είναι να προκύψει μία αρχή με γνώση, όραμα και ευαισθησίες. Έτσι ώστε να υπάρχει εδώ, στον δήμο Σαρωνικού, μια ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΗΚΗΣΗ με ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου