ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Τώρα μπορούμε όσα ελπίσαμε για το Κέντρο Υγείας Καλυβίων

Τώρα μπορούμε όσα ελπίσαμε για το Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Το μόνο Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας στα Μεσόγεια κι ένα πολύτιμο εργαλείο στον υγιειονομικό χάρτη του νεοσύστατου Δήμου Σαρωνικού.

Από την ίδρυσή του προβλέπει 24 κλινικές και εργαστηριακές ειδικότητες καθώς και χρήση σύγχρονων μέσων όπως η τηλεϊατρική. Κατά την άποψή μου, το να επιμένουμε στη στελέχωσή του καλύπτοντας προσωρινά κάποια κενά ,οδηγούμαστε στο να δημιουργήσουμε αλλό ένα Κ.Υ Αγροτικού Τύπου όπως τα άλλα της περιοχής (Μαρκοπούλου, Κερατέας, Κορωπίου, Λαυρίου κ.ά) . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον μαρασμό αυτής της νοσηλευτικής μονάδας. Το απομακρύνει όλο και περισσότερο απ΄τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε.

Ο Καλλικράτης και η σύσταση του νέου Δήμου Σαρωνικού δίνει μια τεράστια ευκαιρία για την ολοκληρωμένη στελέχωση και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες.
Μερικά μικρά παραδείγματα για το τι θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η πρότυπη νοσηλευτική μονάδα :

• Δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

Πόσοι και πόσοι συμπολίτες μας (τουλάχιστον 150 στο Δ.Σαρωνικού) αλλά και πάρα πολλοί απ΄τους όμορους δήμους, ταλαιπωρούνται καθημερινά με τεράστιο κόστος και για τους ίδιους τους ασθενείς και για το περιβάλλον τους, προκειμένου να κάνουν την απαραίτητη γι΄αυτούς διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Πόσο σημαντικό θα ήταν για τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και για την οικονομία της υγείας, η αποφόρτιση των νοσοκομείων και το μοίρασμα αυτού του νοσηλευτικού έργου με το Κέντρο Υγείας Καλυβίων που μπορεί να το επιφορτιστεί έχοντας ήδη τη κτιριακή υποδομή.
• Αξιοποίηση της Τηλεϊατρικής

Η διασύνδεση των Περιφερειακών Ιατρείων που θα υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων (Αναβύσσου, Φωκαίας, Κουβαρά, Λαγονησίου, Σαρωνίδας) με Τηλεϊατρική, θα μπορούσε να προσφέρει σε πραγματικό χρόνο, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη ο ειδικός γιατρός να είναι παρών. Ένα παράδειγμα:

Το υπερηχογράφημα μιας εγκύου στο περιφερειακό ιατρείο Αναβύσσου να το βλέπει σε πραγματικό χρόνο ο ειδικός γυναικολόγος είτε στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων είτε σε όποιο νοσοκομείο είναι διασυνδεμένο. Το ίδιο ισχύει και για τους καρδιολογικούς ασθενείς κ.λ.π
Γίνεται κατανοητό πως οι δυνατότητες του Κέντρου Υγείας Καλυβίων είναι απεριόριστες αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε συνθήκες 24ωρης εφημερίας είναι το μοναδικό Κ.Υ που έχει πρόβλεψη να υποστηρίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της εφημερίας τόσο απ΄τον Ακτινολογικό όσο και απ΄τον Εργαστηριακό τομέα.
Πολλοί θα πουν πως στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης το κόστος της λειτουργίας θα ήταν απαγορευτικό. Όμως, η πραγματικότητα και η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που λειτουργούν αντίστοιχες αποκεντρωμένες νοσηλευτικές μονάδες, δείχνει τελικά ότι έχουμε εξιοικονόμιση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.



Μιχάλης Ευάγγελος (του Σταμ.)
Bιοτεχνολόγος
Υποψήφιος για το Τοπικό Συμβούλιο Καλυβίων - Λαγονησίου
"ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" Υπ. Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου