ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Σήμα αντίστροφης μέτρησης για τον ανασχηματισμό έδωσε ο πρωθυπουργός

Αλλαγές στην κυβέρνηση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τον επερχόμενο ανασχηματισμό είτε λόγω κυβερνητικών στελεχών που θα επιλεγούν ως υποψήφιοι για στις εκλογές του Νοεμβρίου, είτε λόγω δομικών αλλαγών, που όπως τόνισε αφορούν ζητήματα «εσωτερικού συντονισμού» και όχι κάποιο «υπερυπουργείο».

Οι αλλαγές ενδεχομένως να γίνουν γνωστές στο διάστημα 3 - 5 Σεπτεμβρίου όπου τότε θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Η άλλη ημερομηνία είναι η 11η Σεπτεμβρίου όπου ο Γιώργος Παπανδρέου θα εγκαινιάσει την ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ τότε, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει συμπλήρωση των θέσεών τους στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχουν δυσλειτουργίες που είναι χρόνιες, δεν αφορούν τη δική μας κυβέρνηση, αφορούν τον τρόπο διακυβέρνησης και τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί» και αυτό θα αλλάξει.

Αυτές οι αλλαγές, πρόσθεσε, «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ.λπ. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο».

Δεν μιλάμε, διευκρίνισε, για «υπερυπουργεία», αλλά για σύγχρονη λειτουργία της κυβέρνησης.

Οι δομικές αλλαγές

Αναφερθείς στις δομικές αλλαγές, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο ίδιος έχει συστήσει μια Επιτροπή εδώ και μήνες που αφορά στη γενικότερη λειτουργία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Επιτροπή έχει παρουσιάσει αρκετές προτάσεις για τις δομικές αλλαγές και ότι άλλες χώρες έχουν ειδικές υπηρεσίες που συνεπικουρούν στο συντονισμό, στην αξιολόγηση, στη διαβούλευση, την προώθηση προτεραιοτήτων, τη διαβούλευση, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητοποίηση και συμμετοχή του δημόσιου λειτουργού και υπαλλήλου και του πολίτη, αλλά και την προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης και συνεχούς καινοτομίας μέσα στη Δημόσια Διοίκηση, μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο.

Οι προτάσεις αυτές, είπε ο πρωθυπουργός, προσπαθούν να απαντήσουν στο μόνιμο πρόβλημα, την «ασθένεια» του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας μας.

Παραπέμποντας σε εκτίμηση ενός από τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχει ένα πρωθυπουργικό σύστημα με τεράστιες εξουσίες, αλλά χωρίς τα εργαλεία εφαρμογής και λειτουργίας, τη δυνατότητα άσκησης πολλές φορές πολιτικής, ενώ υπάρχουν Υπουργεία που εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως φέουδα, κλειστά ερμητικά μεταξύ τους, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και όλοι γνωρίζουμε μεταξύ των Υπουργείων, αλλά και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν για να μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική πολιτική».

Δυσφορία για τις διαρροές

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε δυσφορία για τις διαρροές και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα του ανασχηματισμού, και ζήτησε από τους υπουργούς του να σταματήσουν είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο -όπως είπε- αυτές τις συζητήσεις.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, όλες αυτές οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού», είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα του ανασχηματισμού υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιώργου Πεταλωτή.

Τα «ορόσημα»

Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «έχουμε καταφέρει και έχουμε μπει σε έναν δρόμο, αλλά χτίζουμε παράλληλα και μια νέα πραγματικότητα με τις αλλαγές που κάναμε».

Τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία και δημοσίως να ξεδιπλώσει το έργο που έχει ήδη κάνει, εκείνο που ακολουθεί και ποιους στόχους πετυχαίνει.

Σαφή ορόσημα γι' αυτό θα αποτελέσουν, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου:

η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο,
η παρουσία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ,
η κατάθεση του προϋπολογισμού,
η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους διακυβέρνησης
η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.
Ειδικά για τις κάλπες του Νοεμβρίου και την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο πρωθυπουργός είπε ότι σηματοδοτεί «όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση».

Τα άλλα θέματα της ατζέντας

Στη συνεδρίαση επίσης συζητήθηκαν τα θέματα των κλειστών επαγγελμάτων, της Παιδείας και της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η δε υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε για το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό κέντρο συζητήθηκαν έπειτα από εισηγήσεις των κ.κ. Μ.Χρυσοχοΐδη και Σπ.Βούγια τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση της περιοχής.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου