ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

του Γιώργου Σπυρίδη

Ο Αθλητισμός σαν κυρίαρχη έκφραση της κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απ όλους και κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση ως κοινός τόπος επαφής έτσι ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η όσμωση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υποχρεώσεις τους και να επιτύχουν το αποτέλεσμα που του αρμόζει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και η δική μου προσπάθεια, καταθέτοντας τις απόψεις και τίς προτάσεις μου με την ελπίδα ότι στο νέο Δήμο Σαρωνικού θα αποτελέσουν το εφαλτήριο να τεθεί σε νέα βάση το  όραμα για ένα Αθλητισμό που περνά μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πόλεις <<τα χωριά>> που όλοι ζούμε δεν είναι απλά ένας  << τόπος κατοικίας>> αλλά  ένας χώρος πού θα ικανοποιεί τις ανάγκες για επαγγελματική αποκατάσταση, μόρφωση ,πολιτισμό, ψυχαγωγία ,κοινωνική συναναστροφή, αθλητισμό κλπ , και θα πρέπει να παρέχει ένα ποικίλο σύνολο που θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει ένα πληθυσμό με αρκετά διαφορετικές και σύνθετες προτιμήσεις. Προϋπόθεση ανάπτυξης είναι η συμμετοχή των πολιτών για την αντιμετώπιση των νέων εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο, η διαδικασία της συμμετοχής είναι μια νέα αντίληψη που έχουν οι πολίτες για εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να  παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητικού κρίκου ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος σε θέματα όπως ο πολιτισμός η υγεία η παιδεία αθλητισμός η κοινωνική μέριμνα και η φροντίδα. Και είναι αυτός ο λόγος που όλοι εμείς που πρόκειται να ασχοληθούμε με την τοπική  αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουμε την ευθύνη και ταυτόχρονα την υποχρέωση να ορίσουμε ως κέντρο των πολιτικών επιλογών τον άνθρωπο με την κοινωνική του διάσταση, και μέσα απ αυτή να επέμβουμε και να δράσουμε κατασταλτικά σε κάθε φαινόμενο βίας τα οποία δεν γεννήθηκαν ξαφνικά μέσα στα μεγάλα γήπεδα  αλλά τουναντίον ξεκίνησαν από τις γειτονιές από τα τοπικά σωματεία η αν θέλετε ακόμη και από το σχολείο. Θεωρώ πως είμαστε ώριμοι πλέον να επεξεργασθούμε τέτοιου είδους προγράμματα και παρεμβάσεις που να απευθύνονται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μέτωπο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και η τοπική αυτοδιοίκηση και όλη η κοινωνία να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
Τον κύριο φορέα μιας πολύμορφης αθλητικής δραστηριότητας σ όλο το Δήμο Σαρωνικού θα αποτελέσει ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός προσφέροντας σε χιλιάδες συνδημότες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Ο Δ.Α.Ο. είναι ο κύριος φορέας υλοποίησης της αθλητικής πολιτικής του Δήμου για αυτό και
Ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός του νέου Δήμου Σαρωνικού θα πρέπει:
1.-Να εντοπίσει  και να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες που παρουσιάζει μια σύγχρονη πόλη  και συγκεκριμένα  να προχωρήσει στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών την αύξηση των χώρων παιχνιδιού και άθλησης στις γειτονιές στην ουσιαστική στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων ,πρέπει να προωθήσουμε ένα μοντέλο απόλυτης βιωσιμότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς δεν χρειάζεται να χτίζουμε μεγαθήρια αλλά μικρούς  πολυμορφικούς και βέβαια λειτουργικούς χώρους άθλησης κατασκευές εύχρηστες και φιλικές προς το περιβάλλον .

2.-Να διατηρήσει το οργανωτικό σχήμα , αλλά με πιο απλή και ευέλικτη διοικητική μορφή, που θα εξασφαλίζει την ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων και θα διασφαλίζει την διαφάνεια. Δεν χρειάζονται πολυμελή διοικητικά Συμβούλια.

3.Να  θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των αθλουμένων και των σωματείων στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΔΑΟ με ελεύθερες και δημοκρατικές διαδικασίες, είναι αναγκαίο και σκόπιμο.
4.Να θεσμοθετηθούν όργανα ελέγχου πέρα από τον έλεγχο που υποχρεωτικά ασκεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
5.Να προχωρήσουμε   στην εξεύρεση πόρων και τυχόν νομικά προβλήματα, που αφορούν τη χρηματοδότηση αθλητικής δραστηριότητας από τον προϋπολογισμό του Δήμου πρέπει να λυθούν και να χρηματοδοτούνται οι ΔΑΟ νόμιμα με επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού. Είναι αναγκαίο να μειωθεί το λειτουργικό κόστος τους.
6.-Να προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση και άλλων δραστηριοτήτων εκ μέρους των ΔΑΟ (π.χ. κατασκηνώσεις, σχολές χορού κλπ), που όμως θα πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κοινωφελούς δραστηριότητας.

7.  Να προχωρήσουμε στη δημιουργία, ανάπτυξη και αξιοποίηση του αθλητικού τουρισμού.

Οραματιζόμαστε ένα Αθλητικό Οργανισμό που θα έχει:

Άρτια δομή

Σωστή στελέχωση

Σταθερή χρηματοδότηση

Επιστημονική συγκρότηση.
Κάνοντας  πυξίδα ένα τέτοιο Αθλητικό Οργανισμό  στο νέο Δήμο Σαρωνικού θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο ανάπτυξης της αθλητικής δραστηριότητας με κύριο κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών όλων των ηλικιών  έχοντας ως πυλώνες τον  Μαζικό Αθλητισμό, τον Σχολικό και τον Σωματειακό-Ερασιτεχνικο αθλητισμό.

Τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού θα πρέπει να αποτελούν τον κύριο εκφραστή της αθλητικής πολιτικής κάθε δήμου εξ αιτίας του ευρύ αριθμού και ηλικιακού φάσματος των συμμετεχόντων Ο μαζικός αθλητισμός έχει γίνει πλέον θεσμός και η συμμετοχή στην μαζική άσκηση αρχίζει να γίνεται μια δημιουργική συνήθεια  καθώς  όλοι συνειδητοποιούμε ότι η άσκηση και η υγεία είναι από τα κύρια θεμέλια μια σύγχρονης πόλης η οποία φυσικά επιζητά να έχει μέλλον. Για το λόγο αυτό ο ΔΑΟ θα πρέπει να αναπτύξει πραγματικές δράσεις μαζικής άθλησης και όχι να μιμείται δράσεις του αγωνιστικού αθλητισμού

Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι:
Γυμναστική σε δρόμους και πλατείες, αγώνες δρόμου κάθε εβδομάδα κατά γειτονιά , Ημέρα και ώρα ποδηλάτου, περίπατοι με happenings, μέρα αναβίωσης παιγνιδιών, μέρες ειδικών ηλικιακών κατηγοριών, ημέρα βαδίσματος κάθε εβδομάδα, ειδικά θεραπευτικά προγράμματα άσκησης. εκδρομές, Ορειβατικές εξορμήσεις θαλάσσιες δραστηριότητες αξιοποίηση κολυμβητηρίου , ανάπτυξη δράσεων στις παιδικές χαρές και κέντρα νεότητας. ανάπτυξη υπηρεσιών γυμναστικής κατά ομάδες, οικογένειες, σπίτια κλπ.  ειδικά κινητικά προγράμματα προσχολικής αγωγής προγράμματα χορού και κίνησης κλπ. Θα πρέπει να πραγματοποιούμε ποικίλες εκδηλώσεις, με συμμετοχή  χιλιάδων ατόμων ετησίως, με στόχο:

• Την επίδειξη των προσωπικών επιτευγμάτων των αθλουμένων
• Την ανάπτυξη της κοινωνικότητας
• Τη δημιουργία κοινού φιλικού περιβάλλοντος
• Τη διασκέδαση και ευχαρίστηση των πολιτών
Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδυασθούν με παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των αθλητών στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Φιλοσοφία του νέου Δήμου Σαρωνικού θα πρέπει να είναι «κάθε σχολείο και γυμναστήριο», πρόταση την οποία καταθέτουμε σήμερα προκειμένου και ο Σχολικός Αθλητισμός να αναπτυχθεί, όπως γίνεται στις εκπαιδευτικά και αθλητικά προηγμένες χώρες.

Αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στα σχολεία, λοιπόν.
Το κόστος λειτουργίας είναι ελάχιστο, μπροστά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η λύση. Το ανταποδοτικό όφελος θα φανεί από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας των σχολικών γυμναστηρίων, με την ανταπόκριση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα αθλητικά δρώμενα. Πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις συνεργασίας με τη σχολική κοινότητα που περιλαμβάνονται, οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι Δάσκαλοι και Καθηγητές των σχολείων και οι μαθητές. Είναι καθοριστική σχέση στην ανάπτυξη του Αθλητισμού στις παιδικές ηλικίες. Ο σχολικός αθλητισμός πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου και παράλληλα πρέπει να υπάρξει άρρηκτος δεσμός του με τα σωματεία της κάθε περιοχής.

Φανταστείτε λοιπόν ένα σχολείο με γυμναστήριο ή με γήπεδο 5Χ5 και σκάμματα για το στίβο.

Φανταστείτε ένα σχολείο εξοπλισμένο με στοιχειώδη όργανα εκγύμνασής.

Φανταστείτε και το όφελος που θα έχει κάθε μαθητής.

Όλα αυτά είναι εφικτά και το κόστος κατασκευής και συντήρησης ελάχιστο.

Τα σχολεία που θα διαθέτουν αυτά τα γυμναστήρια θα εξυπηρετούν όχι μόνο τη σχολική κοινότητα μέχρι το τέλος της ημερήσιας σχολικής βάρδιας, αλλά και τη γειτονιά και τους συλλόγους της περιοχής σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας των προγραμμάτων του Δήμου Σαρωνικού.
Το ενδιαφέρον μας θα επικεντρώνεται και η προσπάθεια μας θα είναι συνεχής για
Την στήριξη των σχολικών αγώνων.
Την προμήθεια αθλητικού υλικού
Την  συντήρηση των αθλητικών χώρων των σχολείων
Τον συντονισμό για την καλύτερη αξιοποίηση των αθλητικών δημοτικών χώρων.
Την Καθιέρωση προγράμματος ενημέρωσης γονέων και δασκάλων, ώστε να παρακινούν τους νέους προς τον αθλητισμό

Με την ένταξη των αθλητικών χώρων των σχολείων στον συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής. Προαπαιτούμενο και ζητούμενο είναι το «Ανοικτό» Σχολείο, το σχολείο ως κύτταρο της γειτονιάς, το σχολείο ως σημείο αναφοράς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού της σύγχρονης οικογένειας.
Ο Ερασιτεχνικός-Σωματειακός Αθλητισμός αποτελεί Πρόταση ζωής κυρίως για τη νέα γενιά, τη γενιά στην οποία ακουμπάμε τις ελπίδες μας για μια κοινωνία συμμετοχής και αλληλεγγύης, μια κοινωνία αξιών και ποιότητας ζωής. Η σχέση του Αθλητικού Οργανισμού  με τα σωματεία πρέπει να διέπεται από τις έννοιες της συνεργασίας, διαφάνειας, αλληλεγγύης και μέσα από τις αρχές που εκπορεύονται από το αθλητικό ιδεώδες. Το σωματείο αποτελεί το βασικό κύτταρο του αθλητισμού αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει την θερμοκοιτίδα. Ένας αθλητικός οργανισμός για να μπορέσει να αναπτύξει τον αθλητισμό στην περιοχή του, θα πρέπει να είναι ζωντανό κύτταρο δημιουργίας και δράσης. Η σχέση του Δήμου και των αθλητικών σωματείων πρέπει να είναι μόνιμη και σταθερή. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθούμε και όποια βοήθεια και η υποστήριξη θα γίνεται με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και όχι στη λογική των πελατειακών σχέσεων.
Η Πιστοποίηση της λειτουργίας του Αθλητικού Σωματείου σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να γίνετε με βάση: Οικονομική Βιωσιμότητα-Αναλογικότητα με τα πληθυσμιακά δεδομένα της κάθε περιοχής-Επάρκεια αθλητικών υποδομών-Το Πλήθος των Αθλητών-Τα τμήματα υποδομών-Τον αριθμό των απασχολούμενων προπονητών-γυμναστών-τον αριθμό των τμημάτων που λειτουργούν ,το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού κλπ
Ο Αθλητικός Οργανισμός πρέπει να τολμήσει το αυτονόητο και επιβεβλημένο και να προχωρήσει
1.- Στην δωρεάν παραχώρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Πιστοποιημένα Σωματεία
2.-Στην Βελτίωση και συντήρηση των παραπάνω κτηριακών υποδομών
3.-Στην ανάληψη του κόστους λειτουργίας(ΔΕΗ-ύδρευση-καθαριότητα-φύλαξη)
4.- Στην μεταφορά των Αθλητών των σωματείων που συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα.
5.-Στην κατάρτιση συμβάσεων με τους πιστοποιημένους προπονητές των Σωματείων.
6.-Σ την επιχορήγηση των σωματείων στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας τους κα με γνώμονα την ταυτότητα πιστοποίηση τους.
6. Στην έκδοση κάρτας Υγείας Αθλητή.
7.- Στην έκδοση Χάρτας δικαιωμάτων Αθλητή.
8.- Στην στήριξη αγωνιστικών τμημάτων με ετήσια επιχορήγηση για την αξιοποίηση των ταλέντων.
9.- Στόχος θα πρέπει να είναι η συνένωση των σωματείων όπου απαιτηθεί και όχι ο κατακερματισμός των αθλημάτων και η πολυδιάσπαση των ομάδων. Τα σωματεία που κινούνται στην λογική αυτή θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερων παροχών.
10.-Στην διεξαγωγή σεμιναρίων η ομιλιών σε θέματα Αθλητισμού της υγείας της διατροφής του ντόπινγκ κλπ
Για εμάς ο αθλητισμός είναι, όπως πιστεύω για όλους, ένα κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να προσφέρεται σε όλους. Είναι στα δικαιώματα των πολιτών, είναι στην ευθύνη, στις αρμοδιότητες και στη φιλοσοφία μας να δώσουμε τις δυνατότητες για άθληση σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών. Πρόκειται για μία απαίτηση των πολιτών όχι ως μία τάση μόδας, αλλά ως ανάγκη μίας συλλογικής στάσης ζωής που μεταφέρει μία ανθρώπινη κλίμακα αξιών και περιλαμβάνει έννοιες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα. Τον Αθλητισμό που είναι για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, επάγγελμα και κοινωνική τάξη.
 
Έναν Αθλητισμό που μπορεί να γεννά πρωταθλητές και στην καθημερινότητα.
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου