ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός με νέες περικοπές και φόρους κατατίθεται στη Βουλή

Με στοίχημα να αποτελέσει «εισιτήριο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές» κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο δεύτερος και πιο κρίσιμος προϋπολογισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το στοίχημα του νέου προϋπολογισμού, που προβλέπει την επιβολή πρόσθετων φόρων 5 δισ. ευρώ και νέες περικοπές δαπανών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ, θα κριθεί από την αντοχή των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Για εφέτος προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 236-238 δισ. ευρώ και σε ονομαστικές τιμές θα είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας. Σε πραγματικές τιμές το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3,5%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής στο σχέδιο του προϋπολογισμού που τηρεί τις γραμμές του μνημονίου ο βασικός στόχος είναι να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ (σε απόλυτα μεγέθη) από 18,5 δισ. ευρώ όπου θα ανέλθει εφέτος.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, μεταξύ άλλων, έχουν αποφασιστεί τα εξής:

1. Περικοπές δαπανών

Το 2011 οι αποδοχές- μισθοί και συντάξεις- στο Δημόσιο θα μείνουν παγωμένες. Περιορισμένη εξοικονόμηση θα προέλθει από τη δραστική μείωση των προσλήψεων. Έτσι το βάρος πέφτει και πάλι στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες θα «ψαλιδιστούν» κατά 400 εκατ. ευρώ, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα περικοπεί κατά 500 εκατ. ευρώ (μόνο στο εθνικό σκέλος).

Οικονομίες θα υπάρξουν και από την εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής μισθών Δημοσίου και την περικοπή όλων των αμοιβών πάνω από 6.500 ευρώ τον μήνα. Επίσης προβλέπεται να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και κυρίως από τον οικονομικό έλεγχο των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση στις δαπάνες των νοσοκομείων και γενικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης άρχισαν να αποδίδουν.

2. Αυξήσεις φόρων

Το βάρος πέφτει και πάλι στην αύξηση της φορολογίας. Όπως έγραψε Το Βήμα, το μεγαλύτερο έσοδο, 600 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις επί των κερδών του 2009. Το υπουργείο Οικονομικών επίσης περιμένει σημαντικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την περαίωση. Επίσης το υπουργείο φιλοδοξεί να εισπράξει 1 δισ. ευρώ επιπλέον από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%. Από τον Οκτώβριο του 2011 έχει αποφασιστεί να εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης. Επίσης σημαντική αύξηση των εσόδων αναμένεται να προέλθει από την επιβολή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης.

3. Έσοδα από τα ακίνητα

Σημαντικά θα είναι τα έσοδα από την είσπραξη των προστίμων διατήρησης στα αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την Ελλάδα, το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων και την έμμεση επίπτωση που θα έχει στη φορολογία η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς θα αυξηθούν η βάση υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και τα έσοδα από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου