ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΕΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Γράφει ο Πάνος Σκουρολιάκος
Ηθοποιός – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
«Σαρωνικός Συνεργασία» Πέτρος Φιλίππου


Όταν στη δεκαετία του ΄70 και βέβαια στις αρχές του ΄80, ο Μίνως Βολανάκης συνέλαβε και πραγματοποίησε την ιδέα της πολιτιστικής αποκέντρωσης στον ιστό της πρωτεύουσας, δεν ήταν λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν στο όραμά του. Βρήκε συμπαραστάτες πολλούς ομότεχνούς του, και ακόμα στελέχη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την κεντρική εξουσία. Έτσι λοιπόν, τα αδύνατα, έγιναν δυνατά! Γιατί τότε, φαινόταν αδιανόητο να μετακινηθεί το θέατρο, οι συναυλίες, ο χορός από το τρίγωνο Σύνταγμα –Αλεξάνδρας- Ομόνοια και ακόμα το Ηρώδειο και να … μετακομίσει σε γειτονιές «Far West”!
Να όμως που η μακρινή Πετρούπολη με το «Θέατρο Πέτρας», η Νίκαια με το «Μάνος Κατράκης» και ο Βύρωνας μαζί με τον Υμηττό με το «Θέατρο των Βράχων» μακροημέρευσαν πολιτιστικά, χαρίζοντας ακριβά αγαθά της τέχνης, σε ένα κοινό που διψούσε για αυτά, και που δεν είχε πρόσβαση στους ήδη γνωστούς και καθιερωμένους χώρους.
Αξιοποιώντας λοιπόν ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, παλιά ξεχασμένα νταμάρια, τόπους όπου βασίλευαν τα σκουπίδια, η εγκατάλειψη και οι παντός είδους παρανομίες, τα έκανε τόπους φωτεινούς, φιλόξενους και μαγικούς. Σπουδαίοι καλλιτέχνες μοιράστηκαν την τέχνη τους με ένα κοινό δυναμικό, νεανικό σε εμπειρίες, πρόθεση και ηλικία ακόμα, και γαλούχησαν γενιές αθηναίων σε ιδέες και αισθήματα θετικά και δημιουργικά.
Αυτοί οι χώροι, και η πετυχημένη λειτουργία τους, συμπαρέσυρε και άλλες παρόμοιες δράσεις στους εντός του πολεοδομικού ιστού δήμους, και βρήκε και άξιους συνεχιστές και στην ελληνική περιφέρεια.
Η Αθήνα όμως μεγάλωσε. Η Πετρούπολη και η Νίκαια δεν θεωρούνται πια τα όριά της. Το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας, με τις συγκοινωνίες που υπάρχουν, τις θέσεις εργασίας, και άλλους παράγοντες περιλαμβάνει μια περιοχή που εκτείνεται από την Ελευσίνα έως το Σούνιο! Το κομμάτι της Ανατολικής Αττικής, συμμετέχει δυναμικά σε αυτό το ευρύτερο πολεοδομικό μόρφωμα. Είναι χώρος εργασίας και κατοικίας για πάρα πολλούς ανθρώπους, και ακόμα τόπος που προσελκύει μεγάλο αριθμό από κατοίκους αθηναϊκών συνοικιών με τις παραλίες και τις άλλες διεξόδους που προσφέρει.
Να λοιπόν που εδώ, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό! Ένας χώρος όπου οργανωμένα, με έμπνευση, γνώση, πρωτοτυπία και θάρρος, θα αγκάλιαζε ένα τέτοιο όραμα, θα ήταν αληθινά, μια όαση. Θα ήταν πόλος έλξης για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, αλλά και τους γείτονες της Δυτικής Αττικής και βέβαια για όσους «εντός των τειχών» αθηναίους θέλουν να συνδυάσουν την πολιτιστική μέθεξη με τις άλλες ομορφιές που προσφέρει η περιοχή.
Η ευκαιρία που δίνεται για πιο μεγάλους και εύρωστους (ελπίζω) δήμους, ίσως είναι το όχημα που θα κάνει πραγματικότητα μια τέτοια σκέψη. Γενναία απόφαση χρειάζεται λοιπόν. Κι ακόμα γνώση. Έτσι ώστε να λειτουργήσει μια τέτοια πολιτιστική δράση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (στους δύσκολους καιρούς που ζούμε) , χάριν όμως του κοινωνικού συμφέροντος.
Ας θεωρηθεί το σημείωμα αυτό, ως μια πρόταση στο χώρο της τέχνης και δημιουργίας, κι ακόμα στους μελλοντικούς “ Καλλικράτιους” δημοτικούς άρχοντες!
Ας γίνει λοιπόν ο ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ πρωταγωνιστής και στον πολιτισμό. Έναν ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, που και ανάπτυξη θα φέρει στον τόπο μας, και θα κάνει την καθημερινότητά μας πιο καλή, πιο ουσιαστική, φωτεινή και χαρούμενη. Για μας, και για τα παιδιά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου